Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

A gördeszka története

Gördeszka, Skateboarding, deszkások, Rodney Mullen, freestyle

Az első gördeszka valamikor a 40-50-es években született. A megszállott szörfösök készítették valószínűleg az első darabot, hogy hullámmentes időben tudjanak gyakorolni. Azt nem jegyezték fel, hogy ki volt az első, de a források szerint közel egy időben több embernek is az eszébe jutott, és meg is valósította. Az első gördeszkák fadobozból készültek, amire görkorcsolya kerekeket erősítettek. A dobozt felváltotta a rétegelt lemez, a legtöbb deszka ma ebből készül. Úgy tekintettek rá , mint egy jó mókára a szörfözés mellett, ezért gyakran nevezték járdán szörfözésnek.
A sport kedvelőnek száma 1965-ig nagyon megnőtt, viszont 1966-ben egy jelentős visszaesés történt, amit az eladások jól mutattak, ez egészen a 70-es évekig nem is változott.

1972-ben lendült fel ismét a gördeszkázás, amikor is megjelentek a hatalmas kerekek a deszkák alatt. Javult a tapadás és a teljesítmény a fejlesztéseknek köszönhetően. A gördeszkák egyre mozgékonyabbak lettek, ezért megnövelték a szélességét 25 cm-re, ezáltal könnyebb lett vele manőverezni. Ekkor terjedt el a Banán deszka elnevezés, ami talán a színére utalt, ugyanis a 70-években kezdték el rengeteg -féle színben gyártani. Talán a sárga volt a legemlékezetesebb, innen a név is.
1976-ban nagy szárasság volt Kaliforniában, ezért sok medence üresen maradt. Ekkor a deszkások, elsősorban a Ty oldal (Bruce Logan, Bobby Piercy, Kevin Reed, és a Z-Boys), elkezdték a függőleges falak meghódítását. Fokozottabb koncentrációval gyorsabb és veszélyesebb trükköket kezdtek el csinálni.

Ekkor kezdik a térdvédőket, sisakokat és egyéb biztonsági felszereléseket továbbfejleszteni, mert a gördeszkások egyre veszélyesebb mutatványokat kezdtek el gyakorolni és bemutatni. Ekkor tájt jelent meg a "freestyle" mozgalom is.
Az aranykor a 80-as évekre tehető. Egyre több épített pálya jelenik meg, akik pedig nem férnek be a pályákra, azok az utcákon deszkáznak. A freestyle mozgalomban is egyre több kunszt jelenik meg, az úttörők, mint Rodney Mullen rengeteg alaptrükköt fejleszt ki.

A 90-es évekre a deszkák megőrizték a hagyományos alakjukat és formájukat, viszont az anyagukat tekintve egy sor újdonság köszöntött be. A kerekek anyaga is megváltozott, a műfajnak leginkább megfelelőt tud mindenki választani, mind keménységben, mind méretben.
A modern deszkák nagyrészt szimmetrikusak, és viszonylag keskenyek, ez a mai napig tartja magát.

hirdetés


képek